fbpx

HELIKOPTER (H = helikopter)

 

helikopterAllmänt

Sedan början av 90-talet genomför vi helikopterutbildningar på samtliga nivåer. Under fliken ”att bli pilot (H)” finns en beskrivning av olika utbildningsvägar.

 

 

Vi har för närvarande följande kursutbud:

 

ATPL-kurser VFR (Airline Transport Pilot Licence)

Kursen är på heltid i 6 månader (ca 25 veckor) inkl en del hemstudie-veckor samt examination. Du måste ha ett PPL(H)-certifikat för att kunna börja denna trafikflygarutbildning. Övriga inträdeskrav framgår av specialinformationen. Denna kurs innehåller all teori du behöver för att bli kommersiell helikopterpilot, förutom IR som man normalt sett väntar med att ta tills man flugit ihop en del erfarenhet.

 

GODA NYHETER FR O M JULI 2016: Nu finns det möjlighet att även få CSN-stöd för dessa kurser, dels merkostnadslånet för kursavgiften, sen även det vanliga lånet och bidraget per månad. 

 

 

ATPL-kurser inkl IR Distans

Fr o m 2021 så kommer vi att pausa våra distanskurser för ATPL, men heltidskurserna rullar på som vanligt! Den stora anledningen är att EASA inför ett nytt, mjukt ämne: KSA (knowledge, skills and attitudes). Man ska inte skriva prov i detta ämnet utan bedömas i communication skills, leadership and teamwork, problem-solving and decision-making etc. Så som vi ser det f n så har vi för kort tid med eleverna på en distanskurs för att göra en rättvis bedömning, därav pausknappen. Då vi har kört ett par heltidskurser så kanske modellen fallit på plats och i så fall drar vi igång distanskurserna igen, och då är det kursinformationen på den fliken som gäller.

Kursen är på distans under 12 månader som inkluderar en startdag samt 6 veckor på skolan.

 

GODA NYHETER FR O M JULI 2016: Nu finns det möjlighet att även få CSN-stöd för dessa kurser, dels merkostnadslånet för kursavgiften, sen även det vanliga lånet och bidraget per månad. 

 

 

ATPL bridgeutbildning

En kurs för dig som har kommersiella flygplanscertifikat (CPL+IR+ATPL teori eller ATPL-certifikat) och som vill ta kommersiella helikoptercertifikat, en s k bridgeutbildning. Kursen är på heltid under 5 + 4 veckor.

 

CPL-kurser

CPL-moduler har vi en gång per år om behov föreligger. Detta är en lite enklare kommersiell utbildning än ATPL(H) VFR för den som inte har ambitionen att flyga i två-pilotsystem. Har du ambitionen att göra det så småningom är det enklare att läsa ATPL(H) VFR direkt! CPL-kursen grundar sig på en del hemstudier och så ses vi hos oss under tre st två-veckorsperioder. Den kräver med andra ord en hel del egenstudier och studiedisciplin!

 

PPL-kurser (Private Pilot Licence)

Vi har distanskurser två gånger per år, en med start i januari och en med start i augusti, och vi har en intensivkurs på dagtid som går i juni samt augusti.

 

PPL bridgeutbildning

Dessa kurser är för dig som har läst en flygplanskurs, PPL(A), och behöver de helikopterspecifika ämnena, eller om du har minst ett PPL(A) och vill utöka till PPL(H), en s k bridgeutbildning.

 

IR-kurser (Instrument Rating)

Vi har funnit det optimalt att inte sprida kursen under alltför lång tid, utan koncentrerar den till två studieperioder på heltid (2 + 2 veckor) med uppstyrda hemstudier under tiden däremellan.

 

Samarbetspartners för praktisk flygutbildning

Läs mer om utbildningar för helikopter:
Kommande kurser för helikopter:
Besök Flygteoriskolan på Studentum: