fbpx

KB-IR (Competency-Based Instrument Rating) (A) Intensiv

 

INTRÄDESKRAV:
 • PPL- eller CPL-certifikat
 • Medical Class 2 inkl Audiogram

 

Kursinformation:

Flygteoriskolan genomför för närvarande en gång per år en intensivkurs för instrumentflygare enligt kraven i EASA Part FCL. Denna kurs är framförallt riktad till privatflygare som avser att ta en instrumentbehörighet. Har man trafikflygarambitioner så är det enklast att läsa ATPL-modulen direkt, där CPL, IR och ATPL-teorin ingår.

 

Fr o m 2021 är dessa kurser anpassade till ett nytt upplägg som tagits fram i EASA Part FCL, en väg till ett IR som är lite mjukare och smidigare än vad det var tidigare för att ta en hel IR. KB-IR, Kompetensbaserad IR, innebär att man reducerat kraven på den teoretiska utbildningen och gjort den ännu mer praktiskt riktad. Efter teoriutbildningen skolar man 40 timmar praktiskt (för single-engine) och kan med denna KB-IR flyga i instrumentflygförhållanden utan några regelbegränsningar. Man begränsas givetvis av isbildningsförhållanden och andra väderfenomen ibland, men då det gäller instrumentinflygningar så finns det inga tillägg utan det som står på inflygningskortet är tillämpbart. Däremot är det som alltid aldrig fel att lägga på egna minima om man är lite rostig i sitt IFR-flygande! Vill man ha stöd av regelverket med dessa tillägg skolar man istället praktiskt till BIR (Basic IR) och då lägger man alltid på 200 ft på lägsta beslutshöjd och minimisikten är alltid 1500 meter.

 

Nästa kurs startar Måndagen den 4 december 2023

 

Kursen samkörs med IR(H) då mycket av innehållet är detsamma.

 

De ämnen som du kommer att läsa är:

 • Air Law (bestämmelser)
 • Instrumentation (instrumentlära)
 • Flight Planning (färdplanering)
 • Human Performance (flygmedicin och psykologi)
 • Meteorology (meteorologi)
 • Radio Navigation (radionavigation)
 • Communications (radiolära och kommunikation)

 

Kursupplägget är enligt följande:

 • Du anmäler dig, betalar anmälningsavgiften och får ett välkommenpaket med samtliga böcker samt tydliga instruktioner till dessa böcker. Vi använder e-books från PadPilot och du behöver ha en Apple-produkt för att kunna läsa dessa. Dom är helt anpassade för KB-IR vilket underlättar! För bästa förberedelsetid bör detta göras 1-2 månader innan kursstart.
 • Kursstart måndag i vecka 49 som sagt och så kör vi intensivt v 49-50. Heltidsstudier på skolan då vi får rå om dig. Vi har undervisning mån-lör i vecka 49 samt mån-fre i vecka 50. Sista dagen för denna period är fredagen den 15 december.
 • Uppehåll fyllt av intressanta och matnyttiga hemstudier, och eventuellt påbörjande av den praktiska flygutbildningen. Hemstudierna kommer styras upp från vårt håll, då du får med dig ett hemstudiepaket innehållande övningsuppgifter samt progress tests, som skickas in. Detta för att alla ska vara på samma nivå då vi åter träffas.
 • Vecka  4-5/2024. Heltidsstudier på skolan. Under perioden skrivs också Qualifying Tests inför kommande examinationer hos Transportstyrelsen.

 

Efter godkänd examination hos Transportstyrelsen påbörjar/fortsätter du den praktiska skolningen. Du har 36 månader på dig efter det sista godkända teoriprovet att göra klart flygningen.

 

Anmälan:

Du kan anmäla dig till kursen via hemsidan, epost eller brevledes. I samband med anmälan betalar du in anmälningsavgiften på 12 500:- inkl moms (dellikvid av kurspriset) till bg 5706-1723. Vi kommer då att skicka välkommenpaketet att sätta tänderna i, och ju mer du hinner gå igenom innan kursstart desto nyttigare blir dagarna hos oss.

 

Kurspriset är 40 625:- (inkl moms) inkl alla elektroniska böcker, manualer mm (mycket av materialet är på engelska, då examinationer sker på engelska). Resterande 28 125:- betalas senast vid kursstart. Skatteverket kom med en ny tolkning då det gäller moms och flygutbildning i slutet av 2022 vilket innebär att all flygutbildning (förutom de som är studiemedelsberättigade) skall innefatta moms, även om utbildningen görs på t ex en flygklubb. Det som dessutom tillkommer är prov- och certifikatavgifter till Transportstyrelsen som alltid erläggs direkt till dem.

 

Har du frågor är du välkommen att höra av dig per e-post eller telefon.

 

Välkommen till FLYGTEORISKOLAN!

 

Samarbetspartners för praktisk flygutbildning

Läs mer om utbildningar för flygplan:
Kommande kurser för KB-IR (A):
Det finns inga planerade kurser för tillfället.
Besök Flygteoriskolan på Studentum: