fbpx

EIR (Enroute Instrument Rating) (A) Intensiv

 

INTRÄDESKRAV:
 • PPL- eller CPL-certifikat
 • Medical Class 2 inkl Audiogram

 

Kursinformation:

Flygteoriskolan genomför för närvarande en gång per år en intensivkurs för instrumentflygare enligt kraven i EASA Part FCL. Denna kurs är framförallt riktad till privatflygare som avser att ta en instrumentbehörighet. Har man trafikflygarambitioner så är det enklast att läsa ATPL-modulen direkt, där CPL, IR och ATPL-teorin ingår.

 

Fr o m 2014 är dessa kurser anpassade till ett nytt upplägg som tagits fram i EASA Part FCL, en väg till ett IR som är lite mjukare och smidigare än vad det var tidigare för att ta en hel IR. EIR, Enroute IR, innebär att man reducerat kraven på den teoretiska utbildningen och gjort den ännu mer praktiskt riktad. Efter teoriutbildningen skolar man 15 timmar praktiskt (för single-engine) och kan med denna EIR flyga i instrumentflygförhållanden på sträcka, dock ska start och landning ske VFR. Vill man sen gå vidare i sitt flygande för att även kunna starta och landa IFR gör man det med en KB-IR (kompetensbaserad IR). En KB-IR kräver INGEN ny teori utan endast praktisk skolning omfattande minst 25 timmar. En KB-IR = en full IR enligt tidigare regler. Man kan också gå direkt till en KB-IR efter teorin utan att stanna till på EIR på vägen. Ytterligare en nyhet är att det inte längre krävs NQ (night qualification) för att ta en IR/EIR/KB-IR men självklart är man då begränsad att endast flyga IFR under dager (OBS! EIR försvinner som behörighet den 8/9-21, och kommer ersättas med BIR, Basic Instrument Rating. Exakt hur den utbildningen kommer att gå tillväga är inte helt klart i dagsläget (201201), men så fort alla detaljer är klara så kommer sidan uppdateras. Det lär bli väldigt snarlika teoretiska krav, och håll dig gärna uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, så fort jag vet mer går jag ut den via den kanalen).

 

Nästa kurs startar Måndagen den 6 december 2021

 

Kursen samkörs med IR(H) då mycket av innehållet är detsamma.

 

De ämnen som du kommer att läsa är:

 • Air Law (bestämmelser)
 • Instrumentation (instrumentlära)
 • Flight Planning (färdplanering)
 • Human Performance (flygmedicin och psykologi)
 • Meteorology (meteorologi)
 • Radio Navigation (radionavigation)
 • Communications (radiolära och kommunikation)

 

Kursupplägget är enligt följande:

 • Du anmäler dig, betalar anmälningsavgiften och får ett välkommenpaket med samtliga böcker samt tydliga instruktioner till dessa böcker. Vi använder e-books från PadPilot och du behöver ha en Apple-produkt för att kunna läsa dessa. Dom är helt anpassade för EIR vilket underlättar! För bästa förberedelsetid bör detta göras 1-2 månader innan kursstart.
 • Kursstart måndag i vecka 49 som sagt och så kör vi intensivt v 49-50. Heltidsstudier på skolan då vi får rå om dig. Vi har undervisning mån-lör i vecka 49 samt mån-fre i vecka 50. Sista dagen för denna period är fredagen den 17 december.
 • Uppehåll fyllt av intressanta och matnyttiga hemstudier, och eventuellt påbörjande av den praktiska flygutbildningen. Hemstudierna kommer styras upp från vårt håll, då du får med dig ett hemstudiepaket innehållande övningsuppgifter samt progress tests, som skickas in. Detta för att alla ska vara på samma nivå då vi åter träffas.
 • Vecka  4-5/2022. Heltidsstudier på skolan. Under perioden skrivs också Qualifying Tests inför kommande examinationer hos Transportstyrelsen.

 

Efter godkänd examination hos Transportstyrelsen påbörjar/fortsätter du den praktiska skolningen. Du har 36 månader på dig efter det sista godkända teoriprovet att göra klart flygningen.

 

Anmälan:

Du kan anmäla dig till kursen via hemsidan, epost eller brevledes. I samband med anmälan betalar du in anmälningsavgiften på 10 000:- (dellikvid av kurspriset) till bg 5706-1723. Vi kommer då att skicka välkommenpaketet att sätta tänderna i, och ju mer du hinner gå igenom innan kursstart desto nyttigare blir dagarna hos oss.

Kurspriset är 32 500:- inkl alla böcker (mycket av materialet är på engelska, då examinationer sker på engelska). Resterande 22 500:- betalas senast vid kursstart. Det som tillkommer är prov- och certifikatavgifter till Transportstyrelsen som alltid erläggs direkt till dem. Kursen är momsfri för den som avser skola praktiskt på momsbefriad skola, annars tillkommer moms på kurspriset.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig per e-post eller telefon.

 

Välkommen till FLYGTEORISKOLAN!

 

Samarbetspartners för praktisk flygutbildning

Läs mer om utbildningar för flygplan:
Kommande kurser för EIR (A):
Besök Flygteoriskolan på Studentum: