fbpx

EIR (Enroute Instrument Rating) (A)

 

INTRÄDESKRAV:
  • PPL- eller CPL-certifikat
  • Medical Class 2 inkl Audiogram

 

KURSINFORMATION:

Flygteoriskolan genomför för närvarande två kurser per år för instrumentflygare enligt kraven i EASA Part FCL: en intensivkurs och en distanskurs. Dessa kurser är framförallt riktade till privatflygare som avser att ta en instrumentbehörighet. Har man trafikflygarambitioner så är det enklast att läsa ATPL-modulen direkt, där CPL, IR och ATPL-teorin ingår.

 

Fr o m 2014 är dessa kurser anpassade till ett nytt upplägg som tagits fram i EASA Part FCL, en väg till ett IR som är lite mjukare och smidigare än vad det var tidigare för att ta en hel IR. EIR, Enroute IR, innebär att man reducerat kraven på den teoretiska utbildningen och gjort den ännu mer praktiskt riktad. Efter teoriutbildningen skolar man 15 timmar praktiskt (för single-engine) och kan med denna EIR flyga i instrumentflygförhållanden på sträcka, dock ska start och landning ske VFR. Vill man sen gå vidare i sitt flygande för att även kunna starta och landa IFR gör man det med en KB-IR (kompetensbaserad IR). En KB-IR kräver INGEN ny teori utan endast praktisk skolning omfattande minst 25 timmar. En KB-IR = en full IR enligt tidigare regler. Man kan också gå direkt till en KB-IR efter teorin utan att stanna till på EIR på vägen. Ytterligare en nyhet är att det inte längre krävs NQ (night qualification) för att ta en IR/EIR/KB-IR men självklart är man då begränsad att endast flyga IFR under dager.

 

OBS! EIR försvinner som behörighet den 8/9-21, och kommer ersättas med BIR, Basic Instrument Rating. Exakt hur den utbildningen kommer att gå tillväga är inte helt klart i dagsläget (201201), men så fort alla detaljer är klara så kommer sidan uppdateras. Det lär bli väldigt snarlika teoretiska krav, och håll dig gärna uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, så fort jag vet mer går jag ut den via den kanalen.

 

Vi har två kurser per år:

 


 

Välkommen till FLYGTEORISKOLAN!

 

 

Samarbetspartners för praktisk flygutbildning

Läs mer om utbildningar för flygplan:
Kommande kurser för EIR (A):
Besök Flygteoriskolan på Studentum: