IR (Instrument Rating)

• CPL(H)- eller PPL(H)-certifikat
  • Medical Class 1 eller Class 2 inkl Audiogram

Kursinformation:

Flygteoriskolan genomför för närvarande en gång per år kurs för instrumentflygare enligt kraven i EASA Part FCL. Dessa kurser är helt helikopteranpassade för de som har minst CPL(H) eller CPL(H) med ATPL(H)-teorin klar.

Nästa kurs startar Onsdagen den 29 november 2017

Vi har ändrat upplägget på dessa kurser jämfört med tidigare. Tidigare samkörde vi kurserna med EIR(A) men då det numera skiljer en hel del så blir det smidigare att köra en ren IR(H). EIR(A) behöver 7 ämnen men IR(H) behöver bara 4 ämnen och då kan vi göra kursen kortare utan att tumma på kvalitén. Alla som läser IR(H) har minst CPL(H), eller CPL(H) med ATPL(H)-teori alternativt PPL(H) med godkänd ATPL(H)-teori och då slipper man 3 ämnen, därav möjligheten att korta tiden hos oss.

• Air Law (bestämmelser)
  • Flight Planning (färdplanering)
  • Radio Navigation (radionavigation)
  • Communications (radiolära och kommunikation)

Kursupplägget är enligt följande:

• Du anmäler dig, betalar anmälningsavgiften och får ett välkommenpaket med samtliga böcker samt tydliga instruktioner till dessa böcker. Vi använder CAE/Oxfords ATPL manuals, och vissa av böckerna skrämmer då det gäller tjockleken eftersom det är långt ifrån allt som ska kunnas. Låt dig ej skrämmas! För bästa förberedelstid bör detta göras 1-2 månader innan kursstart.
  • Kursstart onsdag i vecka 48 samt hela 49. Heltidsstudier på skolan då vi får rå om dig. Vi har undervisning ons-fre i vecka 48 samt mån-fre i vecka 49. Sista dagen för denna period är fredagen den 8 december.
  • Uppehåll fyllt av intressanta och matnyttiga hemstudier, och eventuellt påbörjande av den praktiska flygutbildningen. Hemstudierna kommer styras upp från vårt håll, då du får med dig ett hemstudiepaket innehållande övningsuppgifter samt progress tests, som skickas in. Detta för att alla ska vara på samma nivå då vi åter träffas.
  • Vecka  4/2018 mån-fre dvs 22-26 januari. Heltidsstudier på skolan. Under perioden skrivs också Qualifying Tests inför kommande examinationer hos Transportstyrelsen.

Efter godkänd examination hos Transportstyrelsen påbörjar/fortsätter du den praktiska skolningen. Du har 36 månader på dig efter det sista godkända teoriprovet att göra klart flygningen.

Anmälan:

Du kan anmäla dig till kursen via hemsidan, epost eller brevledes. I samband med anmälan betalar du in anmälningsavgiften på 10 000:- (dellikvid av kurspriset) till bg 5706-1723. Vi kommer då att skicka välkommenpaketet att sätta tänderna i, och ju mer du hinner gå igenom innan kursstart desto nyttigare blir dagarna hos oss.

Kurspriset är 32 000:- inkl alla böcker (mycket av materialet är på engelska, då examinationer sker på engelska). Resterande 22 000:- betalas senast vid kursstart. Det som tillkommer är prov- och certifikatavgifter till Transportstyrelsen som alltid erläggs direkt till dem. Kursen är momsfri för den som avser skola praktiskt på momsbefriad skola, annars tillkommer moms på kurspriset.

Läs mer om utbildningar för helikopter:
Helikopter (H)Att bli pilot (H)ATPL (H) VFRATPL (H) INKL. IRATPL (H) BRIDGECPL (H)PPL (H)PPL (H) BRIDGEIR (H)
Kommande kurser för IR (H):